Mus czekoladowy z mascarpone i jogurtu

Delikatny mus czekoladowy na bazie jogurtu naturalnego i serka mascarpone to doskonałe danie deserowe. Zobacz nasz przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Mus czekoladowy z mascarpone i jogurtu
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 200 min
Ilość kalorii: 300 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 10 dag czekolady deserowej
  • szklanka naturalnego jogurtu
  • 10 dag serka mascarpone
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki koniaku lub likieru amaretto, ew. orzechowego

Dodatkowo:

  • ugniecione truskawki
  • biała czekolada
Rogaliki z malinami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Czekoladę deserową rozpuść na parze, a gdy lekko przestygnie, ubij mikserem elektrycznym z jogurtem naturalnym, serkiem mascarpone, cukrem i alkoholem.
  2. Żelatynę namocz w małej ilości wody i rozpuść na parze. Gdy lekko przestygnie, dodaj do czekolady. Na koniec połącz z ubitą kremówką. Masę przełóż do foremek i wstaw do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem zanurz we wrzątku i wyjmij na talerzyki.
  3. Mus czekoladowy podawaj z rozmrożonymi truskawkami i wiórkami białej czekolady.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)