Murzynek z bakaliami

Bakalie dodaj według uznania - wybierz swoje ulubione.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Murzynek z bakaliami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 85 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 5 dag czekolady
  • 20 dag masła
  • 10 dag suszonych moreli
  • 10 dag daktyli
  • 5 dag kandyzowanego imbiru
Ciasto Rafaello bez pieczenia - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na ciasto "murzynek"!

  1. Jajka utrzyj z cukrem.
  2. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz śmietanę, roztopioną czekoladę i masło.
  3. Dokładnie zmiksuj.
  4. Bakalie posiekaj, wymieszaj z łyżką mąki.
  5. Dodaj do ciasta, połącz.
  6. Foremkę 15 x 25 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  7. Przełóż do niej ciasto.
  8. Piecz przez ok. godzinę w 180°C.
  9. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
  10. W razie potrzeby wierzch przykryj folią aluminiową.

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: murzynekciasto
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 lata temu
aż mi się chce jeść:D