Muffiny z kremem i z wiśniami

Muffiny z kremem i z wiśniami to rozkosz dla podniebienia!

DRUKUJ PRZEPIS
Muffiny z kremem i z wiśniami
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 40 dag wiśni
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 250 ml maślanki
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sól

Dekoracja:

  • 10 dag białej czekolady
  • 20 dag kremówki
Muffiny z cebulką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Wiśnie umyj, osusz, wydryluj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajko ubij z cukrem i cukrem waniliowym a następnie z maślanką. Do masy dodawaj po łyżce mąki i dokładnie ucieraj. Na koniec wlej stopione i ostudzone masło, dodaj skórkę cytrynową. Wymieszaj.
  2. W zagłębienia foremek na muffiny włóż papierowe papilotki. Nałóż łyżką ciasto napełniając foremki do 2/3 wysokości (tak, aby zostawić miejsce na wyrośnięcie). Do każdej mufinki wciśnij po 3–4 wiśnie. Część wiśni odłóź do dekoracji. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut.
  3. Białą czekoladę połam na kawałki, rozpuść na parze. Kremówkę ubij i wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą. Masę nakładaj łyżką na wierzch mufinek. Udekoruj wiśniami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)