Muffiny z jagodami

Wykorzystaj pełnię sezonu na świeże jagody i przygotuj wspaniałe muffiny z jagodami! A kiedy sezon się skończy, zastąp jagody borówką amerykańską!

DRUKUJ PRZEPIS
Muffiny z jagodami
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 60 g masła
  • 1 1/4 szklanki śmietany
  • 1 1/2 szklanki jagód
  • szczypta soli
Waniliowe biscotti z białą czekoladą - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Wymieszaj w miesce mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W osobnym naczyniu rozbij jajko i połącz z cukrem. Roztop masło i dodaj je stopniowo do masy cukrowo-jajecznej. Na końcu połącz masę ze śmietaną.
  2. Dodaj jagody do mąki i delikatnie wymieszaj. Połącz mokrą masę z mąką i jagodami, pamiętając o tym, że ciasta nie należy mieszać zbyt długo.
  3. Przełóż ciasto do wysmarowanych tłuszczem albo wyłożonych papilotkami foremek na muffiny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 30 minut.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)