Mrożone sufleciki czekoladowe - przepis

Do masy sufletowej możesz dodać kieliszek likieru kokosowego.
/ 08.02.2013 07:17
DRUKUJ PRZEPIS
Mrożone sufleciki czekoladowe - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 150 min
Ilość kalorii: 430 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 6 żółtek
  • 20 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • szklanka mleka
  • szklanka kremówki
  • płaska łyżka mąki pszennej

oraz:

  • łyżka płynnego miodu
  • 4–5 łyżek wiórków kokosowych
Przygotowanie:
  1. Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Wymieszaj z łyżką mąki.
  2. Mleko zagotuj, połącz z kilkoma łyżkami masy żółtkowej, a następnie wlej do pozostałej masy żółtkowej.
  3. Ustaw na płytce ochronnej i mieszając, ogrzewaj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Dodaj startą na tarce czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści w gorącym kremie. Ostudź. Dodaj ubitą kremówkę.
  4. Krawędzie małych foremek do sufletów posmaruj miodem i obsyp wiórkami kokosowymi. Foremki napełnij przygotowanym kremem. Wstaw do zamrażalnika na 2 godz.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA