Miodownik z kremem waniliowym i masą kajmakową

Miodownik z kremem waniliowym i masą kajmakową to fantastyczny pomysł na świąteczny deser.

DRUKUJ PRZEPIS
Miodownik z kremem waniliowym i masą kajmakową
A. Rogalski
Liczba porcji: 20
Czas wykonania: 120 min
Ilość kalorii: 300 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 50 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 10 dag cukru
  • pół szklanki miodu
  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

  • 25 dag orzechów włoskich
  • 5 dag masła
  • 10 dag brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu

Krem waniliowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 20 dag cukru
  • 15 dag masła
  • aromat waniliowy
  • puszka słodkiego mleka skondensowanego
Keks świąteczny - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiej z sodą i posiekaj z pokrojonym na kawałki masłem. Dodaj cukier, miód i jajka. Zagnieć gładkie ciasto, następnie podziel na 3 części i rozwałkuj na placki grubości centymetra.
  2. Przygotuj masę orzechową: masło roztop z miodem. Dodaj posiekane orzechy i brązowy cukier. Masę orzechową ostudź i rozsmaruj na wierzchu jednego surowego placka. Placki kolejno piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10–12 minut. Ostudź.
  3. Przygotuj krem waniliowy: zagotuj mleko, powoli wsyp kaszę mannę i gotuj na małym ogniu około 10 minut, mieszając i pilnując, by kasza się nie przypaliła. Ostudź, a następnie schłodź. Masło zmiksuj z cukrem, dodając po łyżce zimną kaszę mannę i aromat waniliowy.
  4. Na masę kajmakową: puszkę z mlekiem skondensowanym włóż do garnka z wodą i gotuj 2–3 godziny. Ostudź i otwórz. Na jednym placku ciasta rozsmaruj krem waniliowy. Przykryj go drugim plackiem i posmaruj kajmakiem. Na wierzchu ułóż placek upieczony z masą orzechową. Dociśnij deseczką i odstaw do lodówki na kilka godzin. Pokrój na porcje i podawaj.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)