Mazurek z bakaliami

Masło posiekać nożem z mąką, dodać 100 g cukru, żółtka i wszystko zagnieść. Jeżeli jest zbyt suche - dodać śmietanę. Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki, a potem rozwałkować i wyłożyć na blachę. Ciasto posmarować powidłami i następnie ubitymi białkami z resztą cukru (50 g). Pokroić bakalie i posypać nimi wierzch placka. Piec 30-40 min w temp. 180-200 st.

Składniki

  • 2 szklanki mąki,
  • 150 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 300 g bakalii,
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych

Sposób przygotowania

Masło posiekać nożem z mąką, dodać 100 g cukru, żółtka i wszystko zagnieść. Jeżeli jest zbyt suche - dodać śmietanę.

Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki, a potem rozwałkować i wyłożyć na blachę.

Ciasto posmarować powidłami i następnie ubitymi białkami z resztą cukru (50 g). Pokroić bakalie i posypać nimi wierzch placka.

Piec 30-40 min w temp. 180-200 st.

SKOMENTUJ (1)
Ciasto z winogronami - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (1)
mjsdfvm wiuosy/4 lata temu
pyszne polecam