Mazurek orzechowy

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 4 jajka
- po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego 
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- po 5 dag orzechów włoskich, laskowych, migdałów oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- opakowanie białej polewy czekoladowej
- mały słoik dżemu malinowego
- do dekoracji po 5 dag migdałów i orzechów włoskich
- masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
1. Orzechy oraz migdały przeznaczone na ciasto drobno posiekaj.

2. Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Białka z dwoma rodzajami cukru ubij na sztywną pianę. Wymieszaj z żółtkami. Następnie mieszając, powoli dosypuj mąkę, a na koniec bakalie.

3. Tortownicę o średnicy 24 cm obficie nasmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35 minut w temperaturze 190 st.

4. Gotowe ciasto ostudź, wyjmij z formy. Ostrożnie zetnij wierzch, aby go wyrównać.

5. Posmaruj dżemem. Przygotuj polewę wg przepisu na opakowaniu. Posiekaj orzechy i migdały do dekoracji, wymieszaj je z białą polewą. Szybko rozsmaruj na dżemie. Udekoruj wg uznania.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA