Przygotowanie: 60 min
Składniki na 8–10 porcji:
- 20 dag masy marcepanowej
- 5 dag masła
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- skórka otarta z pomarańczy
- słoik powideł śliwkowych
Na masę czekoladową:
- 3/4 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 tabliczki czekolady deserowej
Do polania wierzchu:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 2–3 łyżki likieru migdałowego
Do dekoracji:
- 10 dag płatków migdałowych
- kolorowy lukier
Sposób wykonania:
1. Masło utrzyj z cukrem. Miksując, dodawaj miękki marcepan pokrojony na małe kawałki. Dobrze utrzyj. Dodaj jajka, mąkę i skórkę pomarańczową. Zmiksuj. Ciasto rozsmaruj na blasze (20 x 30 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 12–15 minut w temp. 190 stopni.
2. Ciasto przekrój na pół wzdłuż dłuższego boku. Oba blaty posmaruj powidłami, jeden posyp płatkami migdałowymi. Przykryj drugim (posmarowaną stroną).
3. Białą czekoladę roztop na parze, dodaj likier migdałowy, ostudź. Gdy masa zacznie gęstnieć, polej wierzch mazurka. Odstaw do zastygnięcia.
4. Czekoladę deserową rozpuść na parze. Masło utrzyj z cukrem. Miksując dodaj czekoladę. Masę przełóż do szprycy, wyciśnij dekoracyjny rant. Ułóż na nim płatki migdałowe. Lukrem zrób napis.