Mazurek czekoladowy z masą marcepanową

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
-  25 dag mąki
- 1/4 szklanki cukru
- łyżka kwaśnej śmietany 18-proc.
-  3 łyżki kakao
-  2 łyżeczki cukru waniliowego
-  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-  1 jajko
-  1/2 kostki (125 g) masła
-  kilka łyżek dżemu malinowego lub domowej galaretki z czarnej porzeczki
-  10 dag masy marcepanowej
-  barwniki spożywcze
-  cukier puder
Przygotowanie:
1. Przesianą mąkę i kakao posiekaj z płatkami masła. Dodaj jajko, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieć lśniące ciasto.

2. Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Nakłuj je widelcem.
Piecz 15 min w temp. 200 st. Wyjmij z piekarnika. Ostudź. 

3. Z ciasta wytnij 4 jednakowe owale (jajka). Po dwa owale przełóż podgrzanym przetartym dżemem. Następnie powstałe mazurki z wierzchu i po bokach posmaruj cienką warstewką dżemu.

4. Marcepan podziel na dwie porcje. Każdą zagnieć z dodatkiem cukru pudru i kilku kropelek ulubionego barwnika. Cienko rozwałkuj, przykryj mazurki. Odetnij nadmiar masy marcepanowej i uformuj z niej jajeczka, wykorzystaj do dekoracji wypieku.  Przybierz kolorowymi perełkami cukrowymi.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA