Składniki:
- 25 dag mąki- 1/4 szklanki cukru
- łyżka kwaśnej śmietany 18-proc.
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 kostki (125 g) masła
- kilka łyżek dżemu malinowego lub domowej galaretki z czarnej porzeczki
- 10 dag masy marcepanowej
- barwniki spożywcze
- cukier puder
Przygotowanie:
1. Przesianą mąkę i kakao posiekaj z płatkami masła. Dodaj jajko, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieć lśniące ciasto.
2. Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Nakłuj je widelcem.
Piecz 15 min w temp. 200 st. Wyjmij z piekarnika. Ostudź.
3. Z ciasta wytnij 4 jednakowe owale (jajka). Po dwa owale przełóż podgrzanym przetartym dżemem. Następnie powstałe mazurki z wierzchu i po bokach posmaruj cienką warstewką dżemu.
4. Marcepan podziel na dwie porcje. Każdą zagnieć z dodatkiem cukru pudru i kilku kropelek ulubionego barwnika. Cienko rozwałkuj, przykryj mazurki. Odetnij nadmiar masy marcepanowej i uformuj z niej jajeczka, wykorzystaj do dekoracji wypieku. Przybierz kolorowymi perełkami cukrowymi.
2. Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Nakłuj je widelcem.
Piecz 15 min w temp. 200 st. Wyjmij z piekarnika. Ostudź.
3. Z ciasta wytnij 4 jednakowe owale (jajka). Po dwa owale przełóż podgrzanym przetartym dżemem. Następnie powstałe mazurki z wierzchu i po bokach posmaruj cienką warstewką dżemu.
4. Marcepan podziel na dwie porcje. Każdą zagnieć z dodatkiem cukru pudru i kilku kropelek ulubionego barwnika. Cienko rozwałkuj, przykryj mazurki. Odetnij nadmiar masy marcepanowej i uformuj z niej jajeczka, wykorzystaj do dekoracji wypieku. Przybierz kolorowymi perełkami cukrowymi.