Malinowy tort z borówkami

Z kremowym serkiem śmietankowym

DRUKUJ PRZEPIS
Malinowy tort z borówkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 210 min
Ilość kalorii: 390 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:

  • szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 10 dag masła
  • żółtko
  • masło do formy

Masa:

  • 20 dag kremowego serka śmietankowego
  • 10 dag borówek amerykańskich
  • 25 dag malin
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki nalewki malinowej
Sernik w malinowej glazurze - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Z mąki, cukru pudru, masła i żółtka szybko zagnieć ciasto. Karbowaną foremkę na tartę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż ciastem. Nakłuj kilka razy widelcem. Przykryj arkuszem papieru do pieczenia i obsyp grochem. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Następnie usuń papier z grochem i piecz kolejne 15 minut. Ostudź.
  2. Żelatynę rozpuść na parze w małej ilości wody. Serek śmietankowy utrzyj z cukrem pudrem. 20 dag malin i borówki ugnieć widelcem, a następnie wymieszaj z nalewką i rozpuszczoną żelatyną. Połącz z masą serową. Gdy zacznie tężeć, wyłóż ją na ciasto. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem obłóż resztą malin.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)