Malinowe makaroniki

Wytworne słodkości, które skuszą każdego? Oto pomysł na malinowe makaroniki!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Malinowe makaroniki
Fotolia
Liczba porcji: 25
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mąki migdałowej (drobno zmielone migdały)
  • 75 g białek
  • 100 g cukru
  • 30 ml wody
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego

Na krem malinowy:

  • 3 łyżki serka mascarpone
  • świeże maliny
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na malinowe makaroniki - wytworne francuskie słodycze, które kuszą nie tylko efektownym wyglądem, ale również wspaniałym smakiem. To idealny pomysł na prezent!

  1. Białka jajek podziel na dwie (mniej więcej równe wagowo) porcje.
  2. Do miski wsyp cukier puder, połowę białek oraz mąkę migdałową.
  3. Wyrób rękami.
  4. Do garnka wlej wodę i wsyp cukier, gotuj mieszając. Przy tej okazji przyda się termometr - dobrze byłoby, aby substancja osiągnęła temperaturę 120-130 stopni. Wtedy konsystencja będzie idealna.

Ucierane ciasto z malinami - przepis

  1. Drugą połowę białek ubij na sztywną pianę.
  2. Ciągle ubijając białka, dodaj do nich gorący syrop cukrowy.
  3. Nadal ubijając, dodaj do piany białkowej odrobinę czerwonego barwnika spożywczego.
  4. Odstaw masę, aby przestygła.

Maliny w soku własnym - przepis

  1. Masę migdałową dodawaj małymi porcjami do piany białkowej.
  2. Wszystko wymieszaj dłońmi.
  3. Odstaw masę makaronikową na 30-40 minut. Potem przełóż ją do szprycy cukierniczej.
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyciskaj na nią małe kółka z masy.
  5. Odstaw na mniej więcej 60 minut.

Bułeczki z malinami - przepis

  1. Potem piecz makaroniki przez 25 minut (piekarnik powinien być rozgrzany do 135 stopni). Pilnuj, aby ciasteczka się nie przypiekły - nie mogą być rumiane!
  2. Masę do nadziewania makaroników przygotuj, miksując umyte maliny razem z serkiem mascarpone.
  3. Kiedy ciasteczka wystygną, przekładaj je masą malinową, nakrywając drugą połówką ciastka.
  4. Odstaw makaroniki na kilka godzin do lodówki - powinny być szczelnie zamknięte, bo wilgoć zepsuje ich konsystencję.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)