POLECAMY

11 przepisów na smakowity makowiec

Makowiec to jedno z najpopularniejszych świątecznych ciast: przygotowujemy je na Wielkanoc i Boże Narodzenie!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
11 przepisów na smakowity makowiec Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast - przygotowujemy je tradycyjnie na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie. Można je przyrządzać w różnej formie, ale najbardziej znaną jest makowiec zawijany. Przekłada się go masą ze zmielonego maku, miodu, a także bakalii. Samodzielne przygotowanie masy makowej jest dość czasochłonne, więc coraz częściej zaopatrujemy się jednak w gotowy produkt z puszki - to znacznie skraca proces przygotowania makowca.

Przepis na makowiec zawijany

Oto składniki na makowiec zawijany:

Ciasto:

  • 75 dag mąki,
  • 35 dag margaryny,
  • 8 dag drożdży,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/3 łyżeczki soli

Masa makowa:

  • 40 dag maku,
  • 15 dag masła,
  • 3/4 szklanki płynnego miodu,
  • cukier wanilinowy,
  • 10 dag krojonych orzechów,
  • 10 dag rodzynek,
  • 10 dag migdałów krojonych,
  • olejek migdałowy,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 6 białek,
  • 1/3 łyżeczki soli.

Jak zrobić makowiec zawijany? Margarynę posiekaj z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrób rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny, wlej do mąki. Dodaj żółtka i śmietanę. Dobrze wyrób ciasto. Utocz kulę i zanurz w zimnej wodzie. Gdy wypłynie i zacznie pękać, wyjmij ciasto i ułóż na desce, aby obciekło z wody.

Mak sparz i dwa razy zmiel. Masło roztop i dodaj miód, cukier, cukier wanilinowy, mak, bakalie, żółtka, sól, olejek. Wszystko dobrze wymieszaj. Podsmaż. Białka ubij i wmieszaj do przestudzonego maku. Ciasto podziel na 2 części, rozwałkuj. Na oba płaty nałóż i rozsmaruj masę makową. Zwiń w rulony i luźno w papier do pieczenia. Włóż makowiec do wąskich form. Nakłuj patyczkiem. Aby zapobiec odchodzeniu skórki w trakcie pieczenia, włóż formy z ciastem do otwartego piekarnika, nagrzanego do temperatury 50 stopni. Po 30 minutach zamknij drzwiczki i podnieś temperaturę do 180 stopni. Piecz makowiec przez mniej więcej 45 minut.

Przepis na makowiec na kruchym cieście

Oto składniki na makowiec na kruchym cieście:

Ciasto:

  • 40 dag mąki tortowej,
  • 25 dag masła,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 40 dag maku,
  • 10 dag masła,
  • 5 dag mąki,
  • 4 jajka,
  • szklanka cukru,
  • łyżka kakao,
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich,
  • 5 dag rodzynek,
  • 3 dag żurawiny

Lukier:

  • szklanka cukru pudru,
  • łyżeczka soku cytrynowego

Jak zrobić makowiec na kruchym cieście? Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj resztę składników ciasta, zagnieć. Owiń w folię, chłodź przez godzinę. Wyjmij, podziel na pół. Kwadratową formę o boku 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep połową ciasta. Piecz przez 15 minut w 180°C.

Mak zalej wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię. Ostudź, osącz, dwukrotnie zmiel. Żółtka zmiksuj na puch z cukrem. Miksując, dokładaj po łyżce mak. Dodaj masło, mąkę i kakao. Białka ubij, wymieszaj z masą makową. Dodaj bakalie. Na ciasto w formie wyłóż masę makową, a na nią resztę rozwałkowanego ciasta. Piecz makowiec przez godzinę w 180°C. Ostudź. Polej lukrem z cukru pudru, 3 łyżek gorącej wody i soku cytrynowego. Udekoruj makowiec dowolnie, np. makiem, rodzynkami, żurawiną, skórką z cytryny.

Zobacz więcej przepisów wielkanocnych

Poniżej znajdziesz jeszcze 11 przepisów na makowiec:

Ciasto w wersji fit: makowiec z granatem
Ciasto w wersji fit: makowiec z granatem
Świąteczny makowiec w wersji fit zachowuje swoje walory smakowe, a za to traci całkiem sporo kalorii!
Sernik z makiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Sernik z makiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Sernik czy makowiec? Jeśli nie umiesz rozwiązać tego dylematu, przygotuj sernik z makiem!
Świąteczny makowiec - Kasia gotuje z Polki.pl
Świąteczny makowiec - Kasia gotuje z Polki.pl
Bez jakiego ciasta nie wyobrażamy sobie świąt? Odpowiedź jest prosta: bez pysznego makowca!
Wielkanocna babka z makiem
Wielkanocna babka z makiem
Połączenie baby i makowca!
Szachownica serowo-makowa
Szachownica serowo-makowa
...mówiąc inaczej - sernik z makiem!
"Uroda Życia": makowiec bez mąki
"Uroda Życia": makowiec bez mąki
Pyszny, wilgotny - z dodatkiem jabłek!
Placek makowy
Placek makowy
W sam raz na Boże Narodzenie!
Rolada makowa
Rolada makowa
Z lukrem i bakaliami!
Makowiec z sernikiem
Makowiec z sernikiem
Nietypowe połączenie - makowiec i sernik w jednym.
Świąteczny makowiec
Świąteczny makowiec
Bez tego ciasta nie wyobrażamy sobie świąt!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)