Lukrowane pierniczki

Lukrowane pierniczki to ciastka, którymi zadają się dorośli i dzieci. Ich przygotowanie może być wspaniałą, przedświąteczną zabawą.

DRUKUJ PRZEPIS
Lukrowane pierniczki
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • jajko
  • 1/4 szklanki miodu akacjowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki śmietany 18-proc.
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka przyprawy do piernika

Lukier do pierniczków:

  • białko
  • 1,5 szklanki cukru pudru
Waniliowe ciasteczka - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. W rondelku delikatnie podgrzej masło z miodem, cukrem pudrem i śmietaną. Gdy przestygnie, dodaj jajko.
  2. Mąkę połącz z kakao, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Wlej masło z dodatkami. Wyrób ciasto i odstaw na 30 min do lodówki. Następnie rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość 1/2 cm. Wykrój foremkami ciasteczka. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 st.
  3. Przygotuj lukier: białko lekko ubij, dodaj cukier puder, wymieszaj. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Udekoruj ciasteczka, odstaw, aż lukier całkowicie stężeje.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)