Lody waniliowe z biszkoptowymi rurkami

Rurki upiecz na mocno rumiany kolor - będą nardzo smaczne!

DRUKUJ PRZEPIS
Lody waniliowe z biszkoptowymi rurkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 450 min
Ilość kalorii: 490 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Lody waniliowe:

  • litr mleka 2-proc.
  • szklanka cukru pudru
  • miąższ z całej laski wanilii
  • łyżeczka prawdziwego ekstraktu z wanilii

Rurki:

  • jajko
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1, 5 łyżki mąki
  • łyżeczka masła
Pieczone jabłka z miodem i bakaliami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mleko wymieszaj z cukrem, miąższem i ekstraktem z wanilii. Przelej do płaskiego pojemnika, przykryj i zamrażaj 3 godz. Wymieszaj i zamrażaj 4 godz., mieszając co pewien czas.
  2. Białko oddziel od żółtka i ubij na sztywną pianę. Żółtko ubij do białości z cukrem, dodaj pianę i mąkę. Papier do pieczenia potnij na 8 pasków o bokach 20 x 4 cm. Posmaruj cienko masłem i ciastem. Piecz 5–6 min (200 st.). Wyjmij z pieca, szybko lekko wywiń. Ostudź. Delikatnie zdejmij papier. Podawaj do lodów.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)