Lody sorbetowe

Po rozlaniu lodów do foremek, można wrzucić do nich kawałki owoców.

DRUKUJ PRZEPIS
Lody sorbetowe
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na lody brzoskwiniowe:

  • 5–6 dojrzałych, soczystych brzoskwiń
  • szklanka gotowego soku bananowego
  • 2–3 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny

Na lody gruszkowe:

  • 5–6 soczystych gruszek
  • 10 dag cukru
  • szklanka soku pomarańczowego
  • sok z połowy cytryny

Na lody jabłkowe:

  • 5–6 jabłek
  • szklanka mocnego naparu z mięty
  • 10–20 dag cukru (w zależności od stopnia kwaśności jabłek)
  • sok z 1 cytryny
Pieczone jabłka z miodem i bakaliami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Lody brzoskwiniowe

  1. Brzoskwinie sparz, obierz, usuń pestki, miąższ pokrój. Zagotuj sok bananowy z sokiem cytrynowym i cukrem do smaku. Rozgotuj w nim brzoskwinie, ostudź i zmiksuj.
  2. Rozlej do foremek, włóż patyczki, wstaw do zamrażarki.

Lody gruszkowe

  1. Gruszki umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne. Pokrój, skrop sokiem cytrynowym. Zagotuj sok z cukrem. Włóż gruszki i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Ostudź i zmiksuj gruszki z syropem.
  2. Rozlej do foremek, włóż patyczki, wstaw do zamrażarki.

Lody jabłkowe

  1. Jabłka umyj, obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne, pokrój. Rozgotuj jabłka w naparze miętowym. Ostudź, zmiksuj z syropem.
  2. Rozlej do foremek, włóż patyczki, wstaw do zamrażarki.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)