Lody jogurtowe

Lody doskonale nadają się na pyszny owocowy deser.
Lody jogurtowe posiadają specyficzny aromat - wpływa na to charakterystyczny smak mrożonego jogurtu. Są też bardzo lekkie i mniej kaloryczne.
/ 21.06.2011 12:55
Lody doskonale nadają się na pyszny owocowy deser.

Lody jogurtowe można przygotować na wiele sposobów. Mogą być ze mleka lub jogurtu naturalnego, z jajkami lub bez. Wszystko zależy od upodobań. By je przygotować potrzeba jednak trochę cierpliwości, wszystko przez dosyć długi czas schładzania.

Lekkie

2 białka
1/2 szkl jogurtu naturalnego
2-3 łyżki słodziku/fruktozy

* dodatkowo, w zależności od kaprysu: 1 łyżeczka kawy, kakao, kilka truskawek, olejek waniliowy itd.

Białka ubić z fruktozą/słodzikiem na parze (żeby było łatwiej, dodać łyżkę jogurtu, wtedy piana opadnie). Następnie dobrze schłodzony, gęsty jogurt ubić mikserem i delikatnie wymieszać z pianą. Dodać do smaku jeden z ulubionych składników. Całość przelewamy do foremki i wkładamy do zamrażalnika.

Zobacz też: Jak zrobić oryginalne lody?

Bez jajek

1 i 1/5 szklanki chudego jogurtu
1/2 szklanki cukru
1 łyżka drobno startej skórki cytrynowej
2 szklanki pokrojonych w plasterki truskawek

Jogurt mieszamy z cukrem. Gęste sitko wykładamy kilkoma warstwami gazy, umieszczamy nad miską i ostrożnie wlewamy jogurt. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki, aby wypłynął nadmiar wody. Następnego dnia, gdy jogurt zgęstnieje, łączymy go ze skórką cytrynową i wstawiamy na godzinę do zamrażalnika. Całość mieszamy, przekładamy do miseczek i dekorujemy truskawkami.

Polecamy: Granita - włoski sposób na upał.

Na żółtkach i jogurcie

3 szklanki jogurtu naturalnego (polecamy jogurt własnej roboty)
6 żółtek
10 dag cukru pudru
300 g jagód

Jajka należy dokładnie sparzyć przed rozbiciem skorupek, następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie miksujemy z jogurtem, i na końcu dodajemy rozgniecione jagody. Wstawimy do zamrażalnika i co jakiś czas mieszamy (trzeba to zrobić co najmniej 5 razy). Lody przygotowane w ten sposób będą nieco mniej kremowe, a bardziej sorbetowe w smaku.

Zobacz także: Mrożona kawa na upalny dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA