Lekki mus jeżynowy

Przygotuj lekki mus jeżynowy z wyprzedzeniem, a uzyskasz wyjątkowy, letni deser!

DRUKUJ PRZEPIS
Lekki mus jeżynowy
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 150 min
Ilość kalorii: 240 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 7 długich biszkoptów
  • 15 dag jeżyn
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 40 dag serka waniliowego
  • 15 dag jogurtu naturalnego
  • 6 łyżeczek soku jeżynowego lub jagodowego
  • 4 łyżki nalewki jeżynowej lub malinowej
  • 4 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • jeżyny do dekoracji
Ciasto jogurtowe z twarożkiem i brzoskwiniami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Biszkopty przekroić na pół i postawić wokół obręczy tortownicy. Jeżyny wymieszać z cukrem i 4 łyżeczkami soku. Dusić, aż zmiękną, rozgnieść.
  2. Serek wymieszać z jogurtem, nalewką i musem owocowym. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, rozpuścić na parze. Przestudzić i wlać do masy. Wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy. Wierzch polać pozostałym sokiem, delikatnie zamieszać patyczkiem do szaszłyków, aby powstały wzorki. Chłodzić 2 godz. Udekorować jeżynami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)