Lekki krem z jagodami

Gdy temperatura za oknem sięga zenitu nie masz ochoty na ciężkie desery? Wypróbuj lekki krem z jagodami!

DRUKUJ PRZEPIS
Lekki krem z jagodami
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 25 min
Ilość kalorii: 275 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 200 ml naparu kawy
  • 15 dag cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 żółtka
  • cukier wanilinowy
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 400 ml mleka
  • 200 ml kremówki
  • pół szkl. jagód
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Do naparu dodaj 2 łyżki cukru, rozpuść w nim łyżeczkę żelatyny, zastudź. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Kawę granulowaną rozpuść w łyżce wrzątku, ostudź, połącz z masą żółtkową.
  2. Mleko zagotuj. Wlewaj je stopniowo do masy żółtkowej i ubijaj. Połącz z pozostałą rozpuszczoną żelatyną, ostudź.
  3. Śmietankę ubij, połącz z kremem. Krem nakładaj do pucharków, przesypując kostkami pokrojonej kawowej galaretki i jagodami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
zadnych zoltek .....