Lekka rolada z bitą śmietaną

Do środka włóż brzoskwinie z puszki!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Lekka rolada z bitą śmietaną
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru

Na nadzienie:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 10 g żelatyny
  • mała puszka brzoskwiń w zalewie
Ptysie z kremem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na roladę z brzoskwiniami!

  1. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę i wymieszaj.
  2. Ciasto wylej na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 10 minut.
  4. Ciepłe ciasto przykryj wilgotną ściereczką i zwiń w roladę, wystudź.
  5. Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój w kostkę.
  6. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnego syropu z brzoskwiń i odstaw, gdy żelatyna napęcznieje, podgrzej ją, aby się rozpuściła.
  7. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem.
  8. Pod koniec ubijania wymieszaj z żelatyną.
  9. Ciasto na roladę rozwiń, usuń papier.
  10. Na cieście rozłóż bitą śmietanę, a na niej pokrojone brzoskwinie.
  11. Całość ponownie zroluj i zawiń w papier lub ściereczkę.
  12. Odstaw do lodówki, aby stężała.
  13. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Zobacz więcej przepisów na muffiny:

Babeczki bezowe - przepis
Babeczki z ciasta filo - przepis
Babeczki serowe - przepis
Babeczki malinowe - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)