Kuchnia włoska: Ciasto “Caprese”

Ciasto “Caprese” wywodzi się z Capri, małej wysepki koło Neapolu i jego nazwa pochodzi właśnie od nazwy miejscowości, w której powstało.
/ 19.07.2010 07:54

Ciasto “Caprese” wywodzi się z Capri, małej wysepki koło Neapolu i jego nazwa pochodzi właśnie od nazwy miejscowości, w której powstało.


Ciekawostką jest to, że jest to ciasto bez mąki, mogą więc je z powodzeniem przyrządzić osoby będące na diecie bezglutenowej. Ciasto jest przepyszne, na pewno zakochają się w nim od pierwszego kęsa smakosze czekolady. Na zewnątrz ciasto jest smakowicie chrupiące, a w środku mięciutkie – taki kontrast konsystencji to uczta dla podniebienia.
Ciasto „Caprese” uwielbiają także dzieci. A do tego wszystkiego jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady,
  • 300 g migdałów bez skórki,
  • 200 g cukru,
  • 250 g masła,
  • 5 jajek


Wykonanie:
Migdały bez skórki zrumieńcie lekko na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku lub na rozgrzanej patelni, a następnie odstawcie do ostygnięcia.
Zmiksujcie migdały uważając, aby nie zrobił się z nich proszek, a tylko drobne kawałeczki.
Gorzką czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się płynna i o kremowej konsystencji.
Masło w temperaturze pokojowej zmiksujcie z połową cukru i żółtkami, a następnie dodajcie rozpuszczoną czekoladę i jeszcze raz zmiksujcie.
Do masy dodajcie zmiksowane migdały. W osobnej misce ubijcie na sztywno pianę z białek, dodając do nich drugą połowę cukru. Pianę z białek zmieszajcie z masą czekoladową za pomocą szerokiej drewnianej łyżki, delikatnie mieszając od dołu ku górze.
Masę przelejcie do szerokiej i płaskiej okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włóżcie do już nagrzanego do temperatury 180° piekarnika i pieczcie przez około godzinę. Gdy ciasto się upiecze wyciągnijcie je z piekarnika i pozostawcie do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto posypcie cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA