Kruche rożki z marmoladą

Szybki i smaczny deser!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kruche rożki z marmoladą
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag margaryny
  • 20 dag cukru
  • 45 dag mąki
  • 2 jajka
  • twarda marmolada
  • gruby cukier do dekoracji
Rogaliki z malinami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na rożki z marmoladą!

  1. Jajka roztrzep.
  2. Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj miękką margarynę i roztrzepane jajka (zostaw łyżkę do posmarowania rożków).
  3. Wszystko wymieszaj mikserem.
  4. Ciasto przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto.
  5. Zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 minut do lodówki.
  6. Schłodzone ciasto przełóż na posypany mąką stół i rozwałkuj na placek grubości 5 mm.
  7. Powstały płat pokrój na kwadraty o boku około 7-8 cm.
  8. Na każdym połóż łyżeczkę twardej marmolady.
  9. Kwadraty ciasta z marmoladą składaj po przekątnej i zlepiaj delikatnie ich boki.
  10. Powstałe rożki ułóż na płaską blachę wysmarowaną margaryną.
  11. Rożki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp grubym cukrem.
  12. Włóż do gorącego piekarnika i piecz 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zobacz też przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)