Ciastka z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie

Wypróbuj te delikatne, jabłkowe pyszności!
Weronika Kwaśniak / 19.08.2014 09:00
DRUKUJ PRZEPIS
Ciastka z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Liczba porcji: 18
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 15 dag masła
  • jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • cynamon  

Dodatkowo:


  • jajko
  • brązowy cukier
  • cukier puder
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na kruche ciastka z jabłkami!

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia.
  2. Posiekaj z masłem.
  3. Dodaj jajko.
  4. Zagnieć ciasto.
  5. Jabłka obierz, przekrój każde na 6 części.
  6. Usuń pestki, oprósz cynamonem.
  7. Ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką.
  8. Szklanką wykrój 18 krążków.
  9. Na połówce każdego krążka połóż kawałek jabłka.
  10. Wolnym kawałkiem ciasta zakryj jabłko.
  11. Ciastka ułóż na blaszce, posmaruj jajkiem i posyp brązowym cukrem.
  12. Piecz 20-25 min w temperaturze 200°C.
  13. Letnie ciasteczka oprósz cukrem pudrem.

Sprawdź inne przepisy na desery z jabłkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA