Kruche ciasto z gruszkami - przepis składniki i przygotowanie

Jesienny deser: pyszne kruche ciasto z gruszkami!
Weronika Kwaśniak / 29.09.2016 05:54
DRUKUJ PRZEPIS
Kruche ciasto z gruszkami - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 42 dag ciasta francuskiego
  • 6 gruszek
  • 5 dag cukru
  • 9 dag orzechów włoskich
  • cytryna
  • 10 dag herbatników
  • jajko
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kruche ciasto z gruszkami!

  1. Wytnij z ciasta francuskiego kółko o średnicy 26 cm.
  2. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem dno i boki tortownicy.
  3. Gruszki obierz, pokrój. Skrop owoce sokiem z cytryny, aby nie pociemniały.
  4. Herbatniki pokrusz bardzo drobno.

Co zrobić z gruszek - 30 przepisów

  1. Orzechy posiekaj.
  2. Dodaj orzechy do gruszek razem z cukrem i połową pokruszonych herbatników. Wymieszaj.
  3. Resztę herbatników wysyp na dno formy z ciastem.
  4. Na herbatniki wyłóż gruszki z dodatkami.
  5. Pozostałe ciasto francuskie zwiń w kulkę i rozwałkuj na okrągły placek. Wytnij z niego koło o średnicy 20 cm.
  6. Kółko z ciasta połóż na gruszki w tortownicy i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Jak zrobić dżem z gruszek?

  1. Z pozostałego ciasta wytnij kwiatuszki i udekoruj nimi wierzch.
  2. Na powierzchni ciasta zrób małe otwory.
  3. Piecz przez 35 minut w temperaturze 200 stopni C.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA