Kruche ciasteczka

Jeśli ciasteczka upiekłaś poprzedniego dnia, nie przykrywaj ich folią, bo stracą kruchość.

DRUKUJ PRZEPIS
Kruche ciasteczka
A. Rogalski
Liczba porcji: 15
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 5 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2–3 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka cynamonu
  • nmielony kardamon i goździki
  • sól

Na krem:

  • 2 opakowania waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny

Dodatki:

  •  
  • 30 dag malin
  • syrop malinowy
  • cukier puder waniliowy
Rogaliki z malinami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Przesianą mąkę ze szczyptą soli posiekaj z pokrojonym masłem. Dodaj jajko, śmietanę, cukier puder i zmielone orzechy. Wsyp cukier waniliowy, cynamon oraz szczyptę zmielonego z goździkiem kardamonu. Szybko zagnieć ciasto, zawiń i włóż do lodówki do schłodzenia.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Szklanką wytnij kółka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Blachę z ciasteczkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz 10–12 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Po wyjęciu delikatnie przełóż na deskę i odstaw do ostudzenia.
  4. Serek waniliowy wymieszaj z posiekaną drobno miętą i skórką cytrynową. Przed podaniem ciasteczka przełóż przygotowanym kremem, oprósz cukrem pudrem i posyp malinami skropionymi syropem malinowym.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)