Kruche ciasteczka

Do ich przygotowania potrzebujesz maszynki do mięsa!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kruche ciasteczka
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 żółtek z jaj ugotowanych na twardo
  • 2 żółtka surowe
  • 12 dag cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 40 dag mąki
  • 30 dag masła
Waniliowe ciasteczka - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić ciastka z maszynki do mięsa!

  1. Ugotowane żółtka pokrusz, dodaj surowe.
  2. Utrzyj z 5 dag cukru pudru i cukrem wanilinowym.
  3. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj kawałki masła, posiekaj.
  4. Dodaj utarte żółtka, zagnieć kruche ciasto, schłodź.
  5. Ciasto dziel na kawałki, napełnij nimi maszynkę i wyciskaj przez wybrany otwór. Ciasto można też rozwałkować i foremką wykrawać z niego kształty.
  6. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz przez około 10 minut w 170°C.
  8. Oprósz pozostałym pudrem.

Zobacz więcej przepisów na ciastka:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
długo szukałam przepisu na to jak zrobić ciastka z maszynki, które będą idelane