Krucha tarta z malinową pianką

Nieziemsko lekki i słodki deser, w którym zakochasz się od pierwszego wejrzenia!

DRUKUJ PRZEPIS
Krucha tarta z malinową pianką
STOCKFOOD/FREE
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 12,50 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany
  • galaretka malinowa
  • 10 dag malin
  • 250 ml śmietanki 30-proc.
  • łyżeczka żelatyny
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mąkę posiekaj z masłem i 10 dag cukru. Kiedy powstaną grudki, dodaj żółtka i śmietanę oraz sól. Zagnieć ciasto. Wylep nim spód i brzegi formy do tart. Wstaw na 20 min do lodówki.
  2. Maliny utrzyj z resztą cukru, przetrzyj przez sito. Żelatynę i galaretkę rozpuść w 1 szkl. gorącej wody. Schłodź.
  3. Na spodzie ciasta ułóż krążek pergaminu, posyp suszonym grochem. Piecz ok. 30 min w temp. 190 st. C. Ostudź, usuń groch. Ubij śmietankę, wymieszaj z malinami i galaretką. Tężejącą masę wyłóż na placek. Schłodź.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)