Krówka

Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno dwa placki. Piec ok. 10 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić.

Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki miodu
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa I:

  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 "śmietan-fix"

Masa II:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 20 dag orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno dwa placki. Piec ok. 10 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać "śmietan-fix" i wymieszać.

Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.

Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3 godziny. Cały czas należy dolewać wodę tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na ok. 1 godzinę, aby ostygła. Mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami.

Schłodzić w lodówce. Ciasto jest najlepsze na trzeci dzień.

SKOMENTUJ (35)
Ciasto z winogronami - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (35)
Gość We-Dwoje.pl/5 lat temu
Nie dobre to ciasto...nie polecam!!!
ogarnijsiefacet/3 lata temu
mmmmmm ;D
żelka/5 lat temu
jakie są wymiary blaszki ????? proszę o szybką odpowiedź :)
POKAŻ KOMENTARZE (35)