POLECAMY

Kremowy deser z granatów

Warstwa musu malinowego, jogurtu naturalnego, kremu z granatów, owoców i chrupkiej góry

Posypka:

  • 1 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanki płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie: Na małym ogniu, na patelni teflonowej smażymy płatki owsiane z jedną łyżką cukru. Cały czas mieszamy tak aby płatki lub cukier się nie przypalił. Prażymy do momentu, aż całość nabierze złotego koloru. Tak samo postępujemy z płatkami migdałowymi. Po uprażeniu mieszamy płatki migdałowe z owsianymi i odstawiamy do wystygnięcia.

Kremowy deser z granatów

Warstwa malinowa:

  • 1 szkl. malin (jeżeli używamy mrożonych - rozmrażamy)
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie: Maliny delikatnie ugniatamy i mieszamy z cukrem.

Warstwa jogurtowa:

  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie: Jogurt mieszamy z cukrem i schładzamy.

Warstwa kremu z granatów:

  • 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • Pestki z 1/2 granata
  • 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka

Przygotowanie: Pestki granata i 2 łyżki cukru pudru umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut na wolnym ogniu. Przecedzamy przez sitko tak aby uzyskać jedynie sok i miąższ a pozbyć się twardych pestek.
Studzimy. Śmietanę ubijamy. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i ubijamy jeszcze przez chwilę. W misce delikatnie mieszamy ubitą śmietanę, jogurt i ostudzony sok z granatów. Chłodzimy.

Warstwa owocowa:

  • 1/2 szkl. malin
  • Pestki z 1/2 granata

W kieliszkach (pucharkach) układamy wszystkie warstwy. Zaczynamy od musu malinowego, następnie warstwa jogurtowa, krem z granatów, warstwa owocowa (czyli mieszanka pestek granatów i malin) a na końcu chrupiąca posypka.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)