Kremówka wadowicka

Do kremówki możesz dodać dwie torebki usztywniacza do bitej śmietany.

DRUKUJ PRZEPIS
Kremówka wadowicka
A. Rogalski
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 540 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 23 dag masła
  • 125 ml śmietany 18-proc.

Krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 łyżki masła

Bita śmietana:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
Wilgotne ciasto marchewkowe - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń w folię i chłodź 5 godz. Ciasto podziel na pół. Każdą część cienko rozwałkuj i umieść w foremce o boku 23 cm  x  33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj, piecz 15 min (200 st.).
  2. Zagotuj 2 szklanki mleka, masło, cukier waniliowy i cukier puder. W reszcie mleka rozmieszaj żółtka z obiema mąkami. Wlej do gorącego mleka i mieszając, podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Przestudź i przełóż na blat ciasta. Ostudź. Kremówkę ubij, dodaj przesiany cukier puder. Wyłóż na krem. Przykryj drugim blatem. Przykryj folią, chłodź 6 godz. Pokrój na porcje i oprósz cukrem pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)