Koszyczki z ciasta filo

Szybki i łatwy w wykonaniu deser.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Koszyczki z ciasta filo
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 36 kwadratów z ciasta filo o boku 12 cm
  • roztopione masło do posmarowania
  • szklanka śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 ml likieru jajecznego
  • 3 łyżeczki żelatyny
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na koszyczki z ciasta filo!

  1. Każdy kwadrat ciasta filo posmaruj roztopionym masłem.
  2. Kwadraty ułóż jeden na drugim (po trzy), przesuwając każdy względem środka o kilkanaście stopni.
  3. Każdy komplet kwadratów włóż do jednego wgłębienia formy na muffinki, wcześniej posmarowanej masłem. 
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C na złoty kolor.
  5. Wyjmij i ostudź.
  6. Żelatynę rozpuść, wymieszaj z ajerkoniakiem, ochłodź.
  7. Kiedy zacznie tężeć, połącz z ubitą śmietaną kremówką.
  8. Napełnij wystudzone koszyczki z ciasta filo.
  9. Wierzch możesz ozdobić tartą czekoladą.

Sprawdź inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)