Korzenny placek z jabłkami

Pyszny wypiek, który oczaruje każdego: korzenny placek z jabłkami!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Korzenny placek z jabłkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 75 dag winnych jabłek
  • sok z cytryny
  • 15 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka tartych orzechów
  • szklanka mąki
  • łyżeczka zmielonego cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • gwiazdka anyżu
Ciasto z jabłkami i budyniem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na korzenny placek z jabłkami! To ciasto, które idealnie nadaje się na wiele okazji i smakuje absolutnie wszystkim.

  1. Jabłka umyj, obierz.
  2. Duże pokrój w cząstki, małe możesz pozostawić nawet w całości.
  3. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Ciasto z jabłkami i budyniem - przepis

  1. Masło utrzyj z cukrem, dodając kolejno jajka.
  2. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, tarte orzechy oraz cynamon, goździki i kilka rozgniecionych ziarenek anyżu.
  3. Dokładnie zmiksuj.

Szarlotka Apple Pie - przepis

  1. Formę z kominkiem natłuść masłem, wysyp tartą bułką.
  2. Napełnij ciastem, powciskaj w nie jabłka.
  3. Piecz 50 minut w temperaturze 190 stopni C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)