Kolorowe pierniczki

Pierniczki z kolorowym lukrem to wspaniała ozdoba świąteczna.

DRUKUJ PRZEPIS
Kolorowe pierniczki
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 25 dag gęstego miodu gryczanego
  • 25 dag brązowego cukru
  • 15 dag masła
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • 40–50 dag mąki
  • 1 jajko
  • łyżka kakao
  • łyżka sody oczyszczonej
  • torebka przyprawy piernikowej
  • aromat rumowy

Do dekoracji:

  • lukier
  • kolorowe posypki cukrowe
Świąteczne pierniki - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Miód, cukier i masło włóż do garnka. Mieszając, podgrzewaj, aż wszystko się rozpuści i połączy. Ostudź. Dodaj zmielone migdały, 40 dag mąki przesianej z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą piernikową. Dodaj kilka kropli aromatu rumowego. Wbij jajko. Zagnieć zwarte, ale miękkie ciasto. Jeżeli ciasto będzie za bardzo kleiste, dosyp więcej mąki. Ciasto przykryj i odstaw do lodówki na całą noc.
  2. Następnego dnia rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Wytnij pierniki i ułóż na wyłożonej pergaminem blaszce. Piecz 20–25 minut w temp. 180 st. Po ostudzeniu pierniczki polukruj i ozdób cukrową posypką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)