Ciasto Papuga - przepis składniki i przygotowanie

Dodaj kisiel, aby uzyskać fantazyjne kolory!
Weronika Kwaśniak / 29.09.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto Papuga - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 100 ml oleju
  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • 2 czubate łyżki maku
  • łyżka kisielu cytrynowego
  • łyżka kisielu wiśniowego
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto Papuga!

  1. Żółtka oddziel od białek, masło utrzyj z cukrem na jednolitą masę.
  2. Pod koniec ucierania dodaj żółtka.
  3. Następnie wlej olej, ocet i znów razem wszystko zmiksuj.
  4. Do masy maślano-jajecznej wsyp mąkę i wymieszaj.
  5. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  6. Ciasto podziel na 4 części.
  7. Do pierwszej dodaj kisiel cytrynowy, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel wiśniowy, a do czwartej mak.
  8. Delikatnie wymieszaj.
  9. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Do formy włóż kolejno ciasto cytrynowe, na to ciasto z makiem, ciasto wiśniowe i na wierzch ciasto kakaowe.
  11. Przez środek ciasta zrób nożem nacięcie.
  12. Wstaw je do piekarnika do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i piecz około 40 minut.

Zobacz inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: ciasto

Redakcja poleca

REKLAMA