Klasyczna szarlotka

Czy znajdzie się ktoś, kto jej nie lubi?

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Klasyczna szarlotka
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg winnych jabłek
  • sok z cytryny
  • 30 dag cukru
  • cynamon
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 30 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
Na kruszonkę:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
Ciasto z jabłkami i budyniem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić szarlotkę!

  1. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z 1/3 cukru i cynamonem.
  3. Masło utrzyj z pozostałym cukrem.
  4. Zmiksuj z jajkami, mąką przesianą z proszkiem i śmietaną.  
  5. Ciasto przełóż do prostokątnej formy.
  6. Wyłóż na nie osączone jabłka.
  7. Przygotuj kruszonkę - masło pokrój na kawałki, dodaj do niego mąkę i cukier. Rozcieraj między palcami, aż osiągnie pożądaną konsystencję i będzie można przygotować z niej "grudki".
  8. Posyp jabłka kruszonką.
  9. Piecz przez około godzinę w 180°C.

Zobacz inne przepisy z jabłkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
słuchajcie a jak zrobić szarlotkę z kruchego?!?!?!?