Keks z marcepanem

Marcepan i keks - niemożliwe? A jednak. Wypróbuj nasz świąteczny przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Keks z marcepanem
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 20 dag masy marcepanowej
  • 15 dag orzechów pekan (lub innych)
  • 3 jajka
  • torebka cukru waniliowego
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 20 dag śmietanki kremówki
  • po 10 dag białej i gorzkiej polewy czekoladowej
  • wisienki kandyzowane do dekoracji
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
Keks świąteczny - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Na drobnej tarce zetrzyj 15 dag masy marcepanowej. W młynku zmiel orzechy. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą kremową masę. Dalej ucierając, dosypuj po łyżce mąki wymieszanej ze startym marcepanem, przyprawą do pierników i orzechami. Dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj.
  2. Formę keksową natłuść, obsyp bułką tartą. Wlej połowę ciasta. Z reszty masy marcepanowej utocz cienki wałeczek. Ułóż na cieście i zalej pozostałym ciastem. Piecz godzinę w temperaturze 175 st. Upieczone ciasto na 5 minut pozostaw w formie, następnie wytrząśnij i ostudź.
  3. W osobnych garnuszkach stop polewy. Najpierw posmaruj ciasto ciemną czekoladą, a kiedy przestygnie, udekoruj paseczkami białej. Keks przybierz wisienkami koktajlowymi.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)