Kawowe ciasto z truskawkami

Truskawki są pyszne i zdrowe. Co więcej, właśnie zaczynamy sezon na te smakowite owoce!

DRUKUJ PRZEPIS
Kawowe ciasto z truskawkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag zmielonego maku
  • 20 dag brązowego cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 kieliszek koniaku (50 ml)
  • sól

Do nasączenia:

  • 1/2 szklanki mocnego słodkiego naparu kawy

Na piankę jogurtową:

  • 3 szklanki owocowego jogurtu
  • 1 szklanka kremówki 36-proc.
  • 3–4 łyżki cukru
  • 8–10 łyżek soku owocowego
  • 4 łyżeczki żelatyny

Do obłożenia:

  • 70 dag brzoskwiń i truskawek
  • skórka zestrugana z limonki
  • tłuszcz i suchy mak do formy
Truskawki ze śliwkami pod migdałową kruszonką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Masło utrzyj z cukrem i kolejno dodawanymi żółtkami. Ucierając, wsyp partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielonym makiem i solą. Na koniec dodaj kawę rozpuszczoną w koniaku i połącz z pianą z białek.
  2. Ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej makiem tortownicy (28 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz ok. 50 minut.Po ostudzeniu nasącz naparem kawowym.
  3. Żelatynę rozpuść w gorącym soku owocowym (ok. 80 st.), a gdy ostygnie, zmiksuj z jogurtem. Dodaj kremówkę ubitą z cukrem. Piankę wylej na ciasto. Ułóż pokrojone owoce, wciskając lekko w masę jogurtową. Odstaw do zastygnięcia. Wierzch posyp skórką z limonki.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)