3 przepisy na kawę mrożoną

Kawa mrożona to idealny deser na upalne popołudnie. Proponujemy przyrządzenie jej na 3 sposoby!

/ 4 miesiące temu

Kawa mrożona to idealny deser na upalne popołudnie. Najpopularniejsze są 3 sposoby jej przyrządzania: jako lodowa ice coffee, frappe lub jako kawa mrożona w wersji kokosowej. Napoje w tej wersji zastępują słodki deser, przynoszą orzeźwienie i gwarantują niezbędną dawkę kofeiny.

Na przebudzenie najchętniej pijemy mocną czarną kawę. W południe delektujemy się lekkim cappuccino, a popołudniami, łagodnym Cafe au Lait. Wieczorem zaś króluje kawa mrożona!

Mityczne korzenie

Mityczna Grecja to nie tylko antyczna siedziba bogów, posągów, kraina dojrzałych oliwek i przybrzeżnych rybaków. To także - o czym mało kto wie - kolebka kawy „na zimno”. Kawa mrożona w Atenach urosła do rangi niemal religii! To styl życia i bycia! To wyśmienity relaks i orzeźwiająca przyjemność!

Kawa mrożona z lodami

Mocne chłodzenie

Nic dziwnego, że Grecy tak upodobali sobie kawę mrożoną. Ice Coffee pobudza i orzeźwia, dodaje energii, ale przede wszystkim – zaskakuje swym niezwykłym smakiem! Wachlarz możliwości przyrządzania kawy mrożonej jest bardzo bogaty: możesz ja podać z dodatkiem lodów, bitej śmietany, zimnego mleka, owocowych soków, a nawet zmiksowanych owoców (moreli, truskawek, wiśni czy czarnych porzeczek).
Ice Coffee możesz udekorować różnymi smakowitymi posypkami, wiórkami kokosowymi, syropami smakowymi lub bakaliami. Ale najważniejsza jest kawa. Najlepsza będzie delikatna w smaku kawa rozpuszczalna.

Migdałowa kawa mrożona

3 przepisy na mrożoną kawę

Odrobina inwencji pozwoli Ci wyczarować prawdziwe „mroźne” smakowitości. Oto kilka przepisów na kawowe przysmaki.

  1. Lodowa Ice Coffee

Składniki na 1 porcję:

  • czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu),
  • 2 łyżeczki cukru,
  • lody waniliowe, śmietankowe, czekoladowo-waniliowe lub o smaku toffi,
  • bita śmietana,
  • kakao,
  • syrop toffi,
  • kieliszek adwokata lub ajerkoniaku.

Wykonanie:

  • zalej rozpuszczalną kawę gorącą wodą, dosłodź do smaku, dodaj mleko, a następnie ostudź i wstaw do lodówki,
  • kiedy napój odpowiednio się schłodzi (rada dla „niecierpliwych”: możesz skorzystać z zamrażalnika!), wlej do wysokiej szklanki i dodaj 2-3 gałki lodów,
  • dodaj do naparu trochę syropu toffi, kieliszek adwokata albo ajerkoniaku (wzbogacą smak i aromat Twojej Ice Coffee).

Nie zapomnij o słomce!

  1. Frappe - Iced Greek Coffee

Składniki na 1 porcję:

  • 1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 1/2 szklanki zimnej wody,
  • cukier do smaku,
  • mleko,
  • lód,
  • shaker.

Wykonanie:

  • wymieszaj w shakerze: wodę, 2-3 kostki lodu, kawę i cukier. Mieszaj wszystkie składniki przez 30 sekund (w mikserze zajmie Ci to ok. 10 minut),
  • gdy powstanie już pianka, zawartość wlej do szklanki wypełnionej do połowy lodem,
  • następnie dodać pozostałą wodę i mleko do smaku.

I gotowe!

  1. Kokosowa Ice Coffee

Składniki na 2 porcje:

  • czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu),
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 50 ml mleczka kokosowego,
  • wiórki kokosowe.

Wykonanie:

  • zalej rozpuszczalną kawę gorącą wodą, dosłodź do smaku, dodaj mleko, a następnie ostudź i wstaw do lodówki,
  • dodaj mleczko kokosowe, udekoruj wiórkami kokosowymi.

Delektuj się smakiem kokosa. Poczujesz się jak na egzotycznej plaży.

Kawa mrożona dla dzieci

Kuchnia Gotujmy: napar z hibiskusa
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (32)
Ninka32/3 miesiące temu
Dla mnie kawa New York Extra jest strzałem w 10. Polecam! Wiem, ze można ją zdobyć w espressoart. Ja np robie tak ze zalewam kawe ciepłą wodą, dodaje mleko i łyżkę lodów
weronika/4 miesiące temu
Kawa mroźna w upał, to najlepszy pomysł. U nas kupujemy różne, gotowe, które w mleku rozpuszczam i kostki lodu i takie, które pije na gorąco. W zimny trochę dłużej się rozpuszcza. A ja czekam aż ostygnie potem mleko,, dużo lodu. Kupiłam rozpuszczalną blue nature creme brulee Blenduję wszystko (powstaje pianka) i na to bita śmietana i posypka kakao. pycha.
Kodek/4 miesiące temu
Ja to Ice Coffe sobie jeszcze kardamonem posypywałam, a z zaparzanej kawy, to często robiłam dzbanek wieczorem po wystygnięciu do lodówki, a potem rano tylko "doprawiałam" na zimno
POKAŻ KOMENTARZE (32)