Kawa mrożona - boski napój!

Kawa mrożona to idealny deser na upalne popołudnie. Zaproponuj swoim znajomym kulinarną podróż z lekką dozą orzeźwienia, serwując kawę na zimno na 3 sposoby.

Kawa mrożona to idealny deser na upalne popołudnie. Zaproponuj swoim znajomym kulinarną podróż z lekką dozą orzeźwienia, serwując kawę na zimno na 3 sposoby.

Kawa mrożona - boski napój!

Fot. Fotolia

Na przebudzenie najchętniej pijemy mocną czarną kawę. W południe delektujemy się lekkim cappucino, a popołudniami, łagodnym Cafe au Lait. Wieczorem zaś króluje kawa mrożona!

Mityczne korzenie

Mityczna Grecja to nie tylko antyczna siedziba bogów, posągów, kraina dojrzałych oliwek
i przybrzeżnych rybaków. To także – o czym mało kto wie – kolebka kawy „na zimno”. Kawa mrożona w Atenach urosła do rangi niemal religii! To styl życia i bycia! To wyśmienity relaks i orzeźwiająca przyjemność!

Mocne chłodzenie

Nic dziwnego, że Grecy tak upodobali sobie kawę mrożoną. Ice Coffee pobudza i orzeźwia, dodaje energii, ale przede wszystkim – zaskakuje swym niezwykłym smakiem! Wachlarz możliwości przyrządzania Ice Coffee jest bardzo bogaty: możesz ja podać z dodatkiem lodów, bitej śmietany, zimnego mleka, owocowych soków, a nawet zmiksowanych owoców (moreli, truskawek, wiśni czy czarnych porzeczek). Ice Coffee możesz udekorować różnymi smakowitymi posypkami, wiórkami kokosowymi, syropami smakowymi lub bakaliami. Ale najważniejsza jest kawa. Najlepsza będzie delikatna w smaku kawa rozpuszczalna.

3 przepisy na mrożoną kawę

Odrobina inwencji pozwoli Ci wyczarować prawdziwe „mroźne” smakowitości. Oto kilka przepisów na kawowe przysmaki.

1) Lodowa Ice Coffee

Kawa mrożona - boski napój!

Składniki na 1 porcję:

  • czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu),
  • 2 łyżeczki cukru,
  • lody waniliowe, śmietankowe, czekoladowo-waniliowe lub o smaku toffi,
  • bita śmietana,
  • kakao,
  • syrop toffi,
  • kieliszek adwokata lub ajerkoniaku.

Wykonanie:

  • zalej rozpuszczalną kawę gorącą wodą, dosłodź do smaku, dodaj mleko, a następnie ostudź i wstaw do lodówki,
  • kiedy napój odpowiednio się schłodzi (rada dla „niecierpliwych”: możesz skorzystać z zamrażalnika!), wlej do wysokiej szklanki i dodaj 2-3 gałki lodów,
  • dodaj do naparu trochę syropu toffi, kieliszek adwokata albo ajerkoniaku (wzbogacą smak i aromat Twojej Ice Coffee).

Nie zapomnij o słomce!

2) Frappe - Iced Greek Coffee

Kawa mrożona - boski napój!

Składniki na 1 porcję:

  • 1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 1/2 szklanki zimnej wody,
  • cukier do smaku,
  • mleko,
  • lód,
  • shaker.

Wykonanie:

  • wymieszaj w shakerze: wodę, 2-3 kostki lodu, kawę i cukier. Mieszaj wszystkie składniki przez 30 sekund (w mikserze zajmie Ci to ok. 10 minut),
  • gdy powstanie już pianka, zawartość wlej do szklanki wypełnionej do połowy lodem,
  • następnie dodać pozostałą wodę i mleko do smaku.

I gotowe!

3) Kokosowa Ice Coffee

Kawa mrożona - boski napój!

Składniki na 2 porcje:

  • czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu),
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 50 ml mleczka kokosowego,
  • wiórki kokosowe.

Wykonanie:

  • zalej rozpuszczalną kawę gorącą wodą, dosłodź do smaku, dodaj mleko, a następnie ostudź i wstaw do lodówki,
  • dodaj mleczko kokosowe, udekoruj wiórkami kokosowymi.

Delektuj się smakiem kokosa. Poczujesz się jak na egzotycznej plaży.

Poznaj też inny pyszny przepis: Kawa mrożona dla dzieci

Zdjęcia: Fotolia

SKOMENTUJ (31)
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (31)
weronika/tydzień temu
Kawa mroźna w upał, to najlepszy pomysł. U nas kupujemy różne, gotowe, które w mleku rozpuszczam i kostki lodu i takie, które pije na gorąco. W zimny trochę dłużej się rozpuszcza. A ja czekam aż ostygnie potem mleko,, dużo lodu. Kupiłam rozpuszczalną blue nature creme brulee Blenduję wszystko (powstaje pianka) i na to bita śmietana i posypka kakao. pycha.
Kodek/2 tygodnie temu
Ja to Ice Coffe sobie jeszcze kardamonem posypywałam, a z zaparzanej kawy, to często robiłam dzbanek wieczorem po wystygnięciu do lodówki, a potem rano tylko "doprawiałam" na zimno
Agnieszka/2 tygodnie temu
Przepadam za kawą mrożoną, ale najczęściej nie chce mi się jej przyrządzać, czekać aż ostygnie, bo mam wrażenie, ze w zimnym mleku rozpuszczalna się tak dobrze nie rozpuszcza jednak ;) na szybko to dobra jest ice coffee z Krugera, moja ulubiona to kokosowa :)
POKAŻ KOMENTARZE (31)