Karpatka z truskawkami

Karpatka z truskawkami zachwyci Twoich najbliższych. Idealna na komunię, wesele czy urodziny!

DRUKUJ PRZEPIS
Karpatka z truskawkami
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 6 dag masła
  • 3 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem do karpatki:

  • opakowanie mrożonych truskawek
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • szklanka śmietany kremówki
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • masło do formy
  • świeże truskawki
Truskawki ze śliwkami pod migdałową kruszonką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. W rondlu zagotuj 3/4 szklanki wody z solą i masłem. Zestaw z ognia, wsyp mąkę, wymieszaj. Mieszając, ogrzewaj, aż na bokach garnka pojawi się biały nalot. Ciasto lekko przestudź. Miksując, dodawaj po jednym jajku, na końcu wsyp proszek do pieczenia. Dwie tortownice o śred. 20 cm natłuść masłem, wyłóż ciastem. Piecz 35 min (200 st.). Ostudź na kratce.
  2. Truskawki rozmroź na sicie. Ugnieć widelcem, dodaj cukier puder. Żelatynę namocz w 3 łyżkach śmietany. Rozpuść na parze. Śmietanę ubij, pod koniec dosyp cukier waniliowy. Truskawki połącz z połową śmietany, dodaj przestudzoną żelatynę. Krem wstaw na kilka minut do lodówki.
  3. W tortownicy umieść blat ciasta, przykryj połową kremu. Na kremie ułóż kolejny blat ciasta, dociśnij, przykryj pozostałym kremem. Wierzch posmaruj kremówką, chłodź 2 godziny. Udekoruj truskawkami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)