Czas przygotowania: 25 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Ilość porcji: 20
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 1 opakowanie Karpatki królewskiej Delecta (410 g)
Do ciasta:
- 4 -5 jaj w zależności od wielkości
- 125 g margaryny
- 250 ml wody
Do kremu waniliowego:
- 350 ml mleka
- 100 g margaryny lub masła
Do kremu czekoladowego:
- 400 ml mleka
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30-36%
Dekoracja:
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
1. Aby przygotować ciasto, zagotuj wodę z margaryną, dodaj zawartość torebki z ciastem i gotuj przez chwilę, rozcierając masę. Wystudź. Blachę o wymiarach 25x30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Nagrzej piekarnik do 220˚C. Do wystudzonej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na przygotowanej blaszce. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz kolejno przez 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru.
2. Krem o smaku waniliowym ugotuj z 350 ml mleka, wystudź. Zmiksuj ze 100 g miękkiego masła lub margaryny.
3. Krem czekoladowy ugotuj z 400 ml mleka. Po wystudzeniu masę zmiksuj. Ubij na sztywno śmietanę, połowę dodaj do zmiksowanej masy czekoladowej.
4. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wyłóż krem o smaku waniliowym, następnie krem czekoladowy, na wierzch pozostałą śmietanę. Przykryj górną warstwą ciasta i posyp cukrem pudrem. Ciasto możesz dodatkowo udekorować strużkami polewy czekoladowej.
Pyszne ciasta - forum >>
Karpatka królewska
fot. serwis prasowy
Ciasto możesz udekorować strużkami polewy czekoladowej lub cukrem pudrem