Karpatka

Jedno z najpyszniejszych ciast!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Karpatka
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 7 jajek
  • szklanka wody
  • masło do formy
  • sól
Na krem:
  • 2 jajka
  • 30 dag cukru pudru
  • 15 dag mąki
  • 40 dag masła
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 l mleka
  • cukier puder
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić karpatkę!

  1. Zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli, dosyp mąkę i mieszaj, aż ciasto stanie się szkliste.
  2. Zdejmij z ognia i do lekko ostudzonego ciasta wbijaj kolejno po jajku.
  3. Starannie wymieszaj mikserem.
  4. Prostokątną formę o wymiarach 24 na 40 cm wyłóż papierem do pieczenia, rozprowadź w niej ciasto.
  5. Piecz 10 minut w temperaturze 220 stopni C.
  6. Przygotuj krem: jajka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. 
  7. Zalej gotującym się mlekiem, mieszając.
  8. Wystudź pod przykryciem.
  9. Utrzyj masło i porcjami dodawaj do niego krem. Wstaw do lodówki.
  10. Upieczone ciasto przekrój na pół.
  11. Na jednym płacie rozsmaruj masę i przykryj drugim.
  12. Posyp cukrem pudrem.

Zobacz też kilka przepisów na serniki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
jestem totalnym beztalenciem kulinarnym i mam dylemat jak zrobić karpatkę żeby się nie rozwalała