POLECAMY

Karnawałowe ptysie

Z kuszącym kremem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Karnawałowe ptysie
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 40 dag mąki  
  • 10 dag cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • 20 g drożdży
  • 50 g masła
  • szczypta soli
Na krem:
  • krem budyniowy lub karpatkowy w proszku
  • 500 ml mleka
  • 20 dag masła
Na lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • kolorowa posypka
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ptysie z kremem!

  1. Przygotuj rozczyn: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany.
  2. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Do miski dodaj resztę mąki, cukier, jajka i sól.
  4. Wlej rozczyn i resztę mleka.
  5. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.
  6. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
  7. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznie odchodzić od rąk.
  8. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  9. Ciasto jeszcze raz zagnieć, lekko rozwałkuj i wycinaj metalową obręczą lub szklanką bułeczki.
  10. Ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  11. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz około 25 minut.
  12. Wystudzone bułeczki przekrój w poprzek i przełóż kremem budyniowym, przygotowanym na mleku z dodatkiem masła, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  13. Cukier puder utrzyj z wodą i posmaruj nim wierzch bułeczek.
  14. Posyp kolorową posypką. Odstaw do zastygnięcia.
  15. Przed podaniem przełóż na paterę.

Zobacz więcej karnawałowych słodkości:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)