Kakaowe ciasto z jabłkami i bezą

Pora obalić mit, że z jabłek można zrobić tylko szarlotkę lub jabłecznik!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kakaowe ciasto z jabłkami i bezą
A. Rogalski
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 430 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 3 szklanki mąki
  • łyżka cukru
  • 25 dag masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • szklanka cukru pudru
Kruchy jabłecznik - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Zagnieć ciasto z mąki, kakao, proszku do pieczenia, łyżki cukru, masła, śmietany i żółtek.
2. Oderwij dwa kawałki ciasta i uformuj z niego kulki wielkości piłeczek do golfa. Włóż je do zamrażalnika.
3. Resztę ciasta rozwałkuj.
4. Blachę o wysokich bokach (najlepiej o wymiarach 25 cm x 10 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozwałkowanym ciastem.
5. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko odciśnij z nadmiaru soku.
6. Ułóż je na cieście.
7. Jedną kulkę zamrożonego ciasta zetrzyj i oprósz jabłka.
8. Białka ubij na sztywno. Ubijając, dodawaj do piany cukier puder.
9. Pianę z białek nałóż na ciasto.
10. Kolejną kulkę zamrożonego ciasta zetrzyj bezpośrednio na pianę.
11. Piecz przez godzinę w temp. 190 st. Przed wyjęciem z formy dobrze ostudź ciasto.

Przepis z "Pani domu"
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: ciastodeseryjabłka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
ukryty/3 lata temu
Czy wymiary blachy do ciasta, które są podane w przepisie nie są za małe? użyłam takiej, jak jest podana i nie zmiescily mi sie wszystkie jabłka i ubita piana.
justina625/3 lata temu
ciasto zacne, ja niestety nie dorobiłam się jeszcze piekarnika, ale piec uwielbiam. Jeść słodkości również:)
sedra/3 lata temu
Nie sądziłam, że ciasto z jabłkami może być kakaowe :) Ciekawy pomysł:)