Kajmakowy chrupak

Z czekoladowych płatków śniadaniowych!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kajmakowy chrupak
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 wafel
  • 20 dag okrągłych płatków śniadaniowych, np. Nesquik
  • 8 dag miodu
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 50 ml śmietanki 30%
  • puszka masy kajmakowej (380 g)
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto z płatków śniadaniowych!

  1. Do rondla włóż masło, miód, śmietankę i kakao.
  2. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie gładka i lśniąca. Zdejmij z gazu.
  3. Do masy kakaowej wsyp 15 dag płatków i mieszaj, aż masa oblepi wszystkie płatki.
  4. Małą kwadratową foremkę o wymiarach 18 na 18 cm wyłóż przyciętym do tego rozmiaru waflem, a następnie wyłóż na wafel przygotowaną wcześniej masę.
  5. Rozłóż równomiernie i ugnieć delikatnie łyżką.
  6. Warstwę kakaową przykryj rozsmarowanym równomiernie na całej powierzchni kajmakiem.
  7. Całość posyp pozostałymi płatkami i wciśnij je delikatnie dłonią w kajmak.
  8. Formę z ciastem wstaw do lodówki na kilka godzin.

Zobacz inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)