Kajmakowa tarta z żurawiną

Kajmakowa tarta z żurawiną to królowa wykwintnych deserów!

DRUKUJ PRZEPIS
Kajmakowa tarta z żurawiną
Poziom trudności: średni
Składniki:

Kruche ciasto:

  • 10 dag masła (82% tłuszczu)
  • 6 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 10 dag mąki pszennej tortowej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka kakao

Kajmak:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • garść żurawiny amerykańskiej

Dekoracja:

  • lukier
  • garść żurawiny amerykańskiej
Tarta z gruszkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Na drewnianej stolnicy posiekaj masło z cukrem pudrem, żółtkami, solą, oboma rodzajami mąki i kakao. Gdy składniki się połączą, szybko zagnieć kruche ciasto. Następnie owiń je w folię i wstaw na godzinę do lodówki.
  2. Gotowe ciasto rozwałkuj i wyłóż nim płytką tortownicę, wyklej też boki. Piecz około 15 minut w temp. 180°C.
  3. Przygotuj kajmak: puszkę mleka gotuj przez trzy godziny, uważając, by opakowanie cały czas pokrywała woda. Ostudź puszkę (nie wolno jej od razu otwierać!).
  4. Gotową masę wymieszaj z żurawiną i przełóż na ciasto. Wierzch wyrównaj szerokim nożem, a następnie polej lukrem i udekoruj żurawiną.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)