Jogurtowiec z malinami

Do masy jogurtowej zamiast galaretek cytrynowych możesz dodać cztery opakowania żelatyny fix deserowej, wtedy deser będzie miał delikatniejszy smak.

DRUKUJ PRZEPIS
Jogurtowiec z malinami
Fotolia
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 205 min
Ilość kalorii: 200 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 25 dag kruchych ciastek
  • 15 dag masła
  • 1,6 l jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki malinowe
  • maliny do dekoracji
  • cukier puder do oprószenia
Ciasto jogurtowe z twarożkiem i brzoskwiniami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ciastka włóż do miski i pokrusz tłuczkiem na drobne kawałki. Masło rozpuść i dodaj do ciastek, wymieszaj. Dno formy o wymiarach 20 na 30 cm wyłóż masą ciasteczkową i ugnieć. Wstaw do lodówki do stężenia.
  2. Jogurt przelej do miski, dodaj cukier puder i miksuj. Galaretki cytrynowe rozpuść w 400 ml wrzącej wody, wymieszaj, schłodź i dodaj do jogurtu – dokładnie zmiksuj. Masę jogurtową wylej na schłodzone ciastka i zostaw do zastygnięcia na 3–4 godz.
  3. Galaretki malinowe rozpuść w 800 ml wrzącej wody. Przestudź i chłodne wylej na jogurtowiec. Zostaw do zastygnięcia. Udekoruj malinami i posyp cukrem pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/rok temu
ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, i dobrze sprawdza się jako deser. Z wyliczenia nawet wychodzi że 100 g ma ok. 125 kcal, co na deser nie jest dużo. Do jego zrobienia biorę 4 jogurty greckie (light) po 340 g i (1 jogurt - 1 galaretka - 100 ml wody) , łatwo zapamiętać. Tylko spód musi być schłodzony, bo ciastka mogą wypłynąć jak się wleje masę jogurtową.
/2 lata temu
Pyszne ;)
/2 lata temu
Spód z ciasteczek z pewnością nie wyglada tak jak an zdjęciu- na zdjęciu jest delikatny biszkopt.
POKAŻ KOMENTARZE (1)