Jesienna szarlotka

Pyszne nadzienie i kruche ciasto.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Jesienna szarlotka
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 35 dag mąki
  • 25 dag masła
  • żółtko
  • 8 dag cukru
Na masę jabłkową:
  • 15 dag cukru
  • 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kaszy manny
Kruchy jabłecznik - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na szarlotkę na kruchym cieście!

  1. W misce wymieszaj mąkę, margarynę, cukier puder i jajko.
  2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  3. Podziel na dwie nierówne części.
  4. 1/3 ciasta zawiń w folię i odłóż do zamrażarki.
  5. 2/3 ciasta też zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
  6. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  7. Włóż do rondla i upraż z cukrem i cynamonem.
  8. Dodaj kaszę, wymieszaj i wystudź.
  9. Ciastem wyłóż dno i boki natłuszczonej tortownicy.
  10. Na ciasto wyłóż przestudzone jabłka, a na ich powierzchnię zetrzyj na tarce ciasto z zamrażarki.
  11. Całość piecz ok. 40 minut w temp. 200 st. C.

Sprawdź inne przepisy na desery z jabłkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)