Jak zrobić rogale marcińskie?

Rogale marcińskie stają się coraz popularniejsze. Czy wiesz, jak zrobić rogale marcińskie? Możesz je upiec samodzielnie!

jak zrobić rogale marcińskie

Fot. Fotolia

Nie dziwię się wcale, że w listopadzie, na świętego Marcina sprzedaje się setki ton rogali. Choć dziś wypieki te kojarzą się ze świętym chrześcijańskim, to sama tradycja wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich.

Podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów, a następnie z ciasta zawijanego w wole rogi. Kultura chrześcijańska zaadaptowała ten zwyczaj, zaś rogale związała z podkową, którą miał zgubić koń świętego Marcina.

„W Poznaniu tradycja w obecnym kształcie narodziła się w listopadzie 1891. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina proboszcz parafii św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik Józef Melzer, który pracował w pobliskiej cukierni, namówił swojego szefa aby wskrzesić starą tradycję. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk a biedni otrzymywali go za darmo.” (źródło: wikipedia.pl)

Zobacz także: Rogale świętomarcińskie - gdzie kupić najlepsze?

Jak zrobić rogale marcińskie?

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki;
  • 4 łyżki cukru;
  • 200 ml letniego mleka;
  • 2 dag drożdży;
  • Półtorej kostki margaryny (połowę stopić i przestudzić);
  • jajko.

Nadzienie makowe:

  • 40 dag białego lub czarnego maku;
  • 30 dag cukru;
  • 5 dag okruchów (np. czerstwa chałka, herbatniki);
  • 5 dag rodzynków;
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej;
  • 5 dag orzechów arachidowych;
  • 10 dag kandyzowanej gruszki;
  • 6 dag masła;
  • 2 białka.

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 2 łyżki posiekanych orzechów do posypania.

Najpierw przesiewamy mąkę, dodajemy płynną margarynę, drożdże, cukier, mleko oraz jajko. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na 2 placki. Pierwszy smarujemy resztą margaryny i przykrywamy drugim. Rozwałkowujemy, składamy na trzy i znów wałkujemy. I tak dwa razy jeszcze. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie robimy nadzienie. Orzechy i gruszki siekamy, mak parzymy i mielimy. Mieszamy go następnie z rozpuszczonym masłem, okruchami, bakaliami i cukrem. Dodajemy ubite białka.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 4 części. Wałkujemy na cienkie, prostokątne placki, a następnie kroimy na mniejsze prostokąty i te przecinamy na równoramienne trójkąty. Na ich środek kładziemy nadzienie (nie za dużo). Zwijamy, podwijamy rogi i układamy na wyłożonej papierem blasze.

Wstawiamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy na złoto. Następnie zdobimy lukrem i posypujemy ewentualnie siekanymi orzechami.

Wiesz już, jak zrobić rogale marcińskie. Zobacz czym jeszcze szczyci się kuchnia wielkopolska.

Zobacz także: Rogal marciński - w czym tkwi jego sekret?

Waniliowe ciasteczka - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (7)
KOMENTARZE (7)
~gość/rok temu
niedługo upiekę te rogale
Nancy/rok temu
uwielbiam te rogale! są przepyszne!
~Rasolka Nnna/rok temu
Wydaje mi się, że podany przez Ciebie sposób jest świetny, z chęcią go wypróbuje w najbliższym czasie. Wcześniej robiłam tylko takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ też dobre, ale warto w końcu spróbować czegoś nowego. Dzięki za ten przepis.
POKAŻ KOMENTARZE (7)