Jak zrobić oryginalne lody?

Samodzielnie przygotowane lody warto wzbogacić o dostępne owoce egzotyczne.
Jak przygotować niestandardowe, oryginalne lody z egzotycznymi owocami.
/ 17.06.2011 11:13
Samodzielnie przygotowane lody warto wzbogacić o dostępne owoce egzotyczne.

Zacznij od prostych śmietankowych, które następnie możesz dowolnie urozmaicić.


Przygotuj 200g cukru pudru, 8 żółtek, 2 szklanki mleka i śmietankę kremówkę.

Za pomocą miksera wymieszać żółtka z cukrem, dodać mleko. Ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlać do garnka, podgrzać na małym ogniu, ale nie zagotowywać. Wyłączyć ogień, dodać śmietankę. Wymieszać. Przelać do przygotowanego pojemnika, włożyć do zamrażalnika. Po godzinie wyciągnąć, zmiksować i z powrotem włożyć do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia. Smacznego :)

Zobacz także: Jak zrobić lody?

wersje lodów mniej standardowe


Szczególnie polecamy lody na bazie serka homogenizowanego, maślanki, albo śmietanki 30% - to dla osób nie dbających o linię.


Wystarczy zmiksować maślankę (albo serek) z owocami, np. truskawkami, dodać cukru, zamrozić. Ważne jest, żeby po godzinie wyciągnąć i przemieszać nasze lody. Czynność tą powtarzać nawet kilkakrotnie. Przed spożyciem, trzeba je chwilę wcześniej wyciągnąć, gdyż z uwagi na małą zawartość tłuszczu, tak przygotowany deser, będzie chwilę się rozmrażał.


Dodatki


Warto wykorzystać też syrop z agawy, jako alternatywa dla cukru. Przykładowo, jest on kilkakrotnie razy słodszy od miodu i ma niski indeks glikemiczny.

Można dodać też aromatu waniliowego, albo laskę wanilii.

Kolejnym pomysłem jest pokruszona (starta) czekolada wymieszana z lodami.

Zobacz także: Domowy sorbet

Śmietankowe, truskawkowe, czekoladowe, a może tym razem egzotyczne?


Polecamy wypróbować lody z granatów . Wystarczy wymieszać kremówkę, z cukrem pudrem, sokiem z granatów i limonki.

Można też spróbować z brzoskwiniami (miksując je z cukrem i maślanką). Mogą być świeże jak i z puszki – wtedy będą bardziej słodsze.

Zamiast świeżych brzoskwiń, świetnym pomysłem będzie też mango.

Kolejną alternatywą jest ananas, ale tu polecam z puszki, bo świeży jest dość twardy.

Jak widać, kombinacji jest mnóstwo. Wystarczy odrobina chęci i mamy gotowe, orzeźwiające, samodzielnie przygotowane, a co najważniejsze wyjątkowe lody.

Zobacz także: Jak zrobić najszybsze lody świata?

Redakcja poleca

REKLAMA