Jak zrobić dobry suflet czekoladowy?

Jest w Krakowie pewna kawiarnia z widokiem na Wawel. Podają w niej najprawdziwszy, doskonały, czekoladowy suflet. W środku wilgotny, na zewnątrz chrupki. I cudownie wyrośnięty. Gdy tylko chcę poprawić sobie lub komuś humor – odwiedzam to miejsce. Wy też możecie stworzyć sobie taką kawiarnię we własnej kuchni…

fot. Nieznane

Potrzebne ci będą 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady, 1 kostka masła, 50 gram mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 150 gram cukru i 5 jajek.

Najpierw w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i masło w kawałkach (kąpiel wodna, czyli: na garnku, w którym gotuje się woda stawiamy drugi, do którego wkładamy składniki, które roztopią się po wpływem pary). Teraz ubijamy całe jajka wraz z cukrem (można na parze, żeby temperatura wszystkich składników była podobna). Do zdjętej z ognia miski z czekoladą wlewamy ubite jaja. 

Zobacz także: Jak zrobić muffinki

Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Przykrywamy całość folią spożywczą, i gdy ostygnie, wkładamy do lodówki na 5 godzin.

Kokilki smarujemy wewnątrz masłem i obsypujemy cukrem pudrem. Porcji starczy na 7-8 kokilek. Nadmiar wysypujemy (kokilki odwrócone do góry dnem wystarczy obstukać nad zlewem).
Schłodzoną masę wlewamy do naczyń – do ¾ wysokości. Pieczemy w temp. 180-200 stopni przez ok. 15-18 minut (piekarnik musi być najpierw rozgrzany). Podajemy na ciepło! 

Polecamy: Robimy deser owocowy crumble

SKOMENTUJ (0)
Wilgotne ciasto marchewkowe - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (0)